Stowarzyszenie Moja Gmina zrealizuje projekt „Moda na seniora. Wykorzystanie potencjału osób starszych na rzecz społeczności Gminy Międzyrzec Podlaski”

asos1Stowarzyszenie Moja Gmina wraz z partnerem  – Gminą Międzyrzec Podlaski zrealizuje projekt „Moda na seniora. Wykorzystanie potencjału osób starszych na rzecz społeczności Gminy Międzyrzec Podlaski” w ramach dotacji pozyskanej w ramach Rządowego Programu na rzecz Aktywności Społecznej Osób Starszych na lata 2014-2020  – edycja 2018 (ASOS).

Projekt skierowany jest do 80 osób w wieku 60+ oraz 45 osób młodszych z terenu Gminy. Treść  jest efektem inicjatywy osób w wieku 60+, które są zaangażowane się w działania istniejących na terenie gminy klubów seniora.

Program projektu obejmuje bezpłatny udział w zajęciach warsztatach, kursach tj. :

1. Zajęcia komputerowe
  2. Kurs ekologiczno – ogrodniczy
  3. Kurs radzenia sobie w trudnych sytuacjach (podstawy pomocy przedmedycznej)
  4. Kurs dbałości o wygląd
  5. Warsztaty zdrowego stylu życia (zdrowe odżywianie)
  6. Zajęcia ruchowe
  7. Warsztaty „Pasje i zainteresowania” – „zaczarowane szydełko”; zakładające wolontariat seniorów
  8. Warsztaty „Pasje i zainteresowania” – warsztaty wykonywania świec
  9. Warsztaty „Pasje i zainteresowania” – warsztaty decoupage
  10. Warsztaty „Pasje i zainteresowania” – warsztaty wykonywania kosmetyków z naturalnych produktów
  11. Warsztaty „Pasje i zainteresowania” – warsztaty wokalne.

Ponadto projekt przewiduje organizację dla uczestników jednodniowego spływu kajakowego po Bugu oraz  Otwartych Dni Klubów Seniora.

Całkowita wartość projektu to 131 405 zł, kwota pozyskanej dotacji 117 530 zł, zaś wkład osobowy (wolontariat) stowarzyszenia 13 875  zł.