II Przemyślenia Wielkanocne w Rzeczycy

29746385_1881515595212065_73722052_oW niedzielę palmową 25 marca remiza w Rzeczycy wypełniła się po brzegi widzami. Klub Seniora z Rzeczycy po raz kolejny wykazał się inicjatywą na rzecz lokalnej społeczności organizując II Przemyślenia Wielkanocne. Spotkanie było okazją do refleksji na temat idei Świąt Wielkanocnych.

Spotkanie rozpoczęła Teresa Kuraszyk – prezes Klubu Seniora w Rzeczycy, witając zgromadzonych gości i dziękując za liczne przybycie. Następnie, głos przejęli członkowie Klubu Seniora, którzy z piękną dykcją i wielką starannością odczytywali przygotowane wcześniej wiersze i utwory nawiązujące do tematyki pasyjnej, zmartwychwstania Pańskiego oraz tradycji wielkanocnej. Recytacjom towarzyszyły również utwory muzyczne wykonywane przy akompaniamencie ks. Michała Wawerskiego. Wydarzenie miało wyjątkowo bogatą oprawę – członkowie Klubu Seniora przygotowali tradycyjny stół wielkanocny zastawiony zarówno smakołykami, jak i pięknie przyozdobiony misternymi, ręcznie wykonanymi ozdobami. Każdy mógł również skosztować tradycyjnego białego barszczu.

W „Przemyśleniach wielkanocnych” udział wziął Wójt Gminy Krzysztof Adamowicz z małżonką, ksiądz Michał Wawerski z parafii św. Mikołaja w Międzyrzecu Podlaskim, radny z Rzeczycy Adam Jowik, sołtys wsi Rzeczyca Stanisław Kurenda, Prezes Stowarzyszenia Moja Gmina Krzysztof Sójka, Prezes GLKS „Krzna” Rzeczyca Łukasz Łosicki  i wielu mieszkańców gminy.

Zdjęcia: Radio Biper- Gwelbert Krzewicki oraz Gmina Międzyrzec Podlaski